10 keer loslaten in het eerste jaar van je kind

Je zou kunnen denken dat je je kind pas ‘loslaat’ als zij het nest verlaat en op zichzelf gaat wonen, maar als kersverse moeder merkte ik al gauw dat loslaten sneller begint dan je misschien denkt. Een lijstje met 10 momenten van loslaten in het eerste jaar van je kind.

Een moeder begint al met het creëren van een band zodra ze zwanger is. Zodra je bent bevallen – en je baby lijkt niet meer zo op een alien – wordt je verliefd en hecht je je ontzettend snel aan zo’n klein hummeltje. Je hebt je kleintje vast en je wil niet meer loslaten. Toch komt er een moment dat je loslaat. Soms letterlijk, soms figuurlijk.

1 Autostoeltje
Nadeel van een ziekenhuisbevalling, je moet direct met je kleintje de auto in. Daar lag ze dan in haar autostoeltje, één dag oud maar en nu al de weg op.

2 Kraamhulp
Hoe fijn en ervaren de kraamhulp ook is, je geeft je baby wel zomaar aan een vreemde. ‘Ga maar lekker boven een dutje doen’, zei ze tegen me. Nou, ik heb mooi een dutje op de bank gedaan, naast mijn baby.

3 Zonder baby de deur uit
Na een paar dagen wilde ik even een blokje om, even wandelen, de frisse lucht in, goed voor het herstel. De baby bleef bij oma en de kraamverzorgster, ik ging even de deur uit. En zo ga je telkens iets langer weg, maar ik wil eigenlijk zo snel mogelijk weer terug.

4 Kraamfeest
Iedereen komt natuurlijk voor de baby en iedereen wilt even naar het kindje kijken en haar vasthouden. Spannend hoor, zoiets. Gelukkig kon ik haar ook even meenemen naar boven om te voeden. Baby daddy vond het nog spannender dan ik, hij heeft haar geen moment losgelaten.

5 Datenight
Tijd voor elkaar nemen is ook wel weer eens fijn, maar dat betekent wel dat iemand anders dan papa en mama op de baby letten. De eerste keer waren we binnen anderhalf uur weer terug en keken we iedere tien minuten op onze telefoon. Rete-spannend.

6 Slapen in haar eigen kamer
Dat mis ik echt aan de babytijd, dat we bijna 24/7 samen waren. Ze sliep de eerste maanden altijd binnen handbereik en het liefst op mij. Na drie maanden ging ze op haar eigen kamertje slapen. End of an era.

7 Logeren bij opa en oma
Na een paar vluchtige datenights en om de beurt de deur uit gaan komt het moment daar dat je wel weer eens samen op pad wil gaan en uitslapen de volgende ochtend. Opeens gaat je kindje dan ergens anders slapen, heel dubbel.

8 Weer gaan werken
Hier zag ik heel erg tegenop, echt heel erg. Toen ik eenmaal bezig was ging het prima, maar zo aan het eind van de middag kon ik echt alleen maar denken aan thuis zijn en knuffelen met mijn kindje. En dit gevoel gaat niet echt weg eigenlijk.

9 Kinderopvang
Gelukkig beginnen ze met een uurtje wennen en bouwen ze dit op, want dan opeens breng je je kind voor dag en dauw naar de opvang en zie haar die dag maar een uurtje of twee. Zo gek. En maar hopen dat ze voorzichtig met je kindje zijn.

10 Kruipen
Ineens gaan ze de wereld zelf ontdekken en komen die kleintjes in beweging. Het is steeds minder knuffelen en steeds minder dutjes. Waar blijft de tijd. Voor je het weet lopen ze los en ren je er als ouder achteraan.

Loslaten, het begint veel eerder dan je denkt. Nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Kindjes zijn maar zo kort écht klein. Alle cliché’s zijn waar, ik houd mijn hart vast. Straks gaat ze vijf dagen in de week naar school. Ik zou bijna overwegen om haar thuis les te geven.

Meer lezen? Zie hier mijn recente berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *