24 uur zonder eten: I DID IT

De laatste drie blogs zijn over vasten gegaan, het is wat mijn focus op dit moment heeft en ik moet zeggen, het gaat echt lekker. Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog, ging ik de challenge aan door 24 uur niks te eten.

Waarom zou je dit willen? Draai die vraag gelijk maar even om, waarom niet? Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen, mijn lichaam en vooral mijn geest te testen. Het hongergevoel (die minimaal was trouwens) is niet het zwaarst, het zijn de gedachten die je ‘gek’ kunnen maken.

Gewenning

Donderdagavond heb ik tussen zes en zeven voor het laatst gegeten. Mijn eerstvolgende maaltijd zou vrijdagavond pas weer zijn. Wat doet dit nou met je lichaam?
Je lichaam went snel aan nieuwe routines, dus ook het 17/7 vasten wat ik nu een maand doe, is een ritme geworden. Mijn lichaam weet dat ik rond 12 uur begin met eten en rekent daar ook op. Nu ik iedere week een dag 24 uur zonder eten ga, staat mijn lijf weer op scherp.

Hoe ging het?

Mijn eerste gedachten vanochtend waren: “Ik mag de hele dag niet eten”. Geen realistische gedachte, want ik vast al 17 uur per dag. Ik vast nu, alleen vandaag, laten we het niet groter maken dan het is, zeven uur extra. Mocht je het proberen, laat je dan niet gek maken door je eigen gedachtenstroom.
Het ging eigenlijk vrij makkelijk, ik heb mijn eigen tips om het vasten vol te houden gebruikt. Ik ben dus bezig gebleven de hele dag en niet één moment voelde ik me flauwtjes of onwel. Koffie en water zorgden ervoor dat mijn buik gevuld was, ik heb tussendoor ook nog een dutje gedaan en uiteindelijk een heerlijke maaltijd gegeten. Wat smaakt eten goed als je een tijd niks hebt gegeten.

Wil jij dit ook?

Twijfel je of dit iets voor jou is, vraag me het hemd van m’n lijf. Wat ik nu al kan adviseren: ga dit niet zomaar ineens doen. In één keer 24 uur zonder eten kan je het beste voorbereiden. Begin eens met een maaltijd overslaan, probeer vasten voor een paar weken en daag jezelf daarna verder uit.
Als je een dag 24 uur zonder eten gaat helpt dat bij celvernieuwing, je immuumsysteem wordt sterker, je bloeddruk lager en je traint jezelf verleidingen weerstaan. Je wordt er mentaal dus sterker van, dat wil toch iedereen. Dat maakt het makkelijker om betere keuzes voor jezelf te maken. Betere keuzes betekent een beter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *