After baby body

Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop aan het lichaam van een vrouw. Waar iedereen op kan rekenen is een dikke buik, verder is afwachten welke kwaaltjes je krijgt, je hebt het namelijk niet voor het uitkiezen. Ook na de zwangerschap is het nog niet over met de pret.

Los van de vermoeidheid tijdens mijn zwangerschap, had ik alleen last van maagzuur. Dit was vervelend, maar zeker mee te dealen. De bevalling ging prima en met een week was ik al mijn zwangerschapskilo’s weer kwijt. Ik mag absoluut niet klagen, maar toch zijn er een aantal dingen anders geworden aan mijn lijf.

1. Haarverlies.
Tijdens de zwangerschap vielen mijn haren aanzienlijk minder uit. Handig en mooi, heerlijk om een volle bos haar te ervaren. Minder leuk is dat die hormonen nu dus uitgewerkt zijn en ik tien keer zoveel haren verlies dan voorheen. Ik heb niet het gevoel dat ik kale plekken heb, maar je zou binnen een maand een volledige pruik kunnen maken van de bosjes haren die ik dagelijks in mijn handen heb. Zeg hormonen, erg leuk allemaal, maar hoelang gaat dit duren? Ik blijf stofzuigen en haren van mijn kleding en kind plukken.

2. Onzeker
Niet zo zeer over mijn lichaam, maar over mijn geheugen. Voorheen wist ik heel veel dingen zeker. Ik wist zeker dat ik mijn fiets op slot had gedaan, ik wist zeker dat ik rekeningen had betaald, ik wist zeker wat ik had afgesproken met vrienden en nu, nu weet ik het niet meer zo zeker.
Ik moet mezelf gewoon controleren. Vaak heb ik het wel gedaan en vaak weet ik wel hoe laat ik waar moet zijn, maar ik weet het niet zeker. Man, ik check soms vijf keer per dag mijn agenda als een kip zonder kop. Kijk ik wel echt of heb ik een zeef in mijn hoofd zitten?

3. Boobies
Het fijne aan niet meer zwanger zijn is voor mij de controle over mijn lichaam terug hebben. Eerst bepaalde het kleine wezentje in mij dat ik moe was of maagzuur kreeg, nu heb ik dat zelf in de hand. Het enige wat ik niet in de hand heb zijn mijn boobies. Als je borstvoeding geeft heb je namelijk te maken met stuwing, spuitende melkstraaltjes en de nood om melk te lozen. Ik bepaal niet wanneer het tijd is, mijn boobies bepalen wanneer het tijd is. Ik word geleefd door mijn borsten, al zes maanden lang.

4. Mijn onderstel
Ik weet niet hoe het komt, maar mijn onderstel voelt zwaar aan. Met onderstel bedoel ik de lichaamsdelen die mij voortbewegen. En met zwaar bedoel ik dat het moeite kost om mezelf soepel voor te bewegen. Last van mijn knie en last van wat ik denk dat mijn bekken zijn. Ik voel pijntjes tijdens het wandelen, dé activiteit voor lichaamsbeweging als kersverse moeder.

5. Ogen
Ik kwam er dus laatst achter dat ik veel knijp met mijn ogen. Alsof ik heel de tijd tegen de zon in kijk en zoveel zon is er nou ook weer niet. Is het vermoeidheid? Lijkt me onmogelijk, want we hebben goede nachten. Heeft de zwangerschap of de bevalling mijn zicht aangetast? Heb ik te hard geperst? Voor de zekerheid maar eens mijn ogen laten meten.

Het lijkt alsof ik meer kwaaltjes ná de zwangerschap heb dan tijdens de zwangerschap. Voor deze kwaaltjes heb ik geen verklaring, alleen weet ik wel dat ik er voor de zwangerschap geen last van had. Blame it on the baby of is het aftakelingsproces begonnen? Ik hoop het toch echt niet. Doel voor mijn dertigste: fit zijn! Werk aan de winkel dus.

Een gedachte over “After baby body

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *