De waarde van cadeau’s

De feestdagen staan vaak in het teken van cadeau’s, maar als je duurzamer wilt gaan doen ga je meer nadenken over wat je geeft en wat je krijgt. Dit is mijn pleidooi over wat een cadeau waarde geeft.

Uit verschillende gesprekken blijkt dat het geven en krijgen van cadeau’s best een gevoelig onderwerp is. De één spreekt graag een afgesproken bedrag af, zodat het ‘gelijk’ is, terwijl de ander geeft wat goed voelt. De één hecht meer waarde aan meerdere kleine cadeau’s en de ander krijgt liever een groter cadeau waar hij echt wat aan heeft. Houd je je aan het verlanglijstje van iemand of geef je iets wat je zelf hebt gemaakt of toevallig vond in een winkel? Waar hecht jij waarde aan als het gaat om cadeau’s en hoe weet je of de ander die waarde ook kan waarderen?

Wat is waardevol?

De waarde die ik hecht aan spullen is veranderd. Het hebben van veel spullen is overrated. Tijdens mijn verhuizing, toen ik ál mijn spullen beneden zag staan, schaamde ik me oprecht. Ik werd weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Het ontspullen gaat dus door, ik zoek een nieuwe bestemming voor de spullen die ik niet meer wil en de spullen die ik tegenwoordig bewaar of uitkies moeten écht bij mij passen en ook jaren mee moeten gaan. Duurzaam dus.
Cadeau’s zijn op deze manier waardevoller geworden, als ik een boek krijg, heeft iemand gedacht dat dit boek bij mij zou passen. Als ik een kaars krijg, denk ik iedere keer als ik hem aansteek of de heerlijke geur ruik, aan die persoon. Of een waterfles met mijn naam erop. Dat is voor mij waardevol.

Tweedehands

Het is helemaal niet gek om iets van jezelf weg te geven of iets bij de kringloopwinkel te kopen en als cadeau te geven aan iemand. Die taboe moet echt verbroken worden, want het gaat niet om de waarde in geld, maar het gaat om de waarde van het cadeau. Degene die jou een cadeau geeft bedoelt dat goed, denkt dat dit cadeau bij jou past en heeft dit uitgekozen voor jou. Als jij al jaren die ene vaas van je vriendin zo mooi vindt of zo geniet van dat spel en dat dan cadeau krijgt met kerst, is dat toch hartstikke waardevol? Als je moeder op zoek is naar champagneglazen en je vindt bij de kringloop prachtige exemplaren, dan koop je die toch in plaats van nieuwe? Een persoonlijker cadeau kan ik niet bedenken.

Een ervaring rijker

In plaats van een cadeau in de vorm van spullen, kun je ook een ervaring cadeau doen. Hoe leuk is het om iemand kaartjes te geven voor een museum, een film of een pedicure. Nóg leuker is het om een ervaring te geven die jullie samen kunnen doen. Samen naar de film of samen uit lunchen in een stad waar je een tijd (of nog nooit) bent geweest.
In een maatschappij waar iedereen (bijna) alles heeft, is het toch veel leuker om iets samen te doen. Scheelt weer opruimen. Tijd is kostbaar, herinneringen maken nog veel meer. In mijn volgende blog maak ik een lijstje met duurzame cadeau’s, misschien handig voor je cadeautjesjacht.

Meer lezen? Zie hier mijn recente berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *