Doei to-do list

Mijn tweede schoolvakantie sinds ik moeder ben. Vakanties zag ik als de mogelijkheid om ‘tijd in te halen’. Ja, what was I thinking. Als moeder lukt dat al helemaal niet meer, dus tijd om de boel eens anders aan te pakken.

In de afgelopen voorjaarsvakantie maakte ik, zoals in iedere vakantie, een flinke to-do list voor mezelf. Eindelijk weer tijd voor mezelf, een week vrij om, hoe belachelijk het ook klinkt, tijd in te halen. Als ik het zo typ, dan denk ik ook echt; waar was ik met mijn hoofd.
Tijd inhalen is dus onmogelijk, het heeft me negenentwintig jaar gekost, maar ik ben er achter. Beter laat dan nooit. Mijn leven als dertiger wordt easy met al de kennis die ik dit jaar vergaar. Nog een levensles: tijd inhalen als moeder is helemaal onbegonnen werk, dat heb ik snel geleerd.

Meivakantie

Op dit moment ben ik aan het genieten van de meivakantie, een week voorbij en nog tot maandag in het vooruitzicht. Halverwege de eerste week besefte ik me dat ik geen taken in mijn hoofd had. Ik had voor het eerst geen lijstje met taken gemaakt en mijn dagen vol gepropt met allerlei afspraken. Productiviteit is erg belangrijk voor mij, ik doe het liefst zoveel mogelijk. Onbewust heb ik dat losgelaten en toen ik me daar bewust van werd, ben ik bewust nog meer gaan los laten.
Het is een ‘my-vakantie’ geworden en dat heeft als invulling gekregen dat ik zo min mogelijk afspraken heb gemaakt, het liefst maar één per dag. De rest van de dag geniet ik van mijn lieve kindje, ga ik lekker wandelen, spelen en rommel ik in huis. Ik let op mijn voeding, ik geniet van boodschappen doen en koop producten die goed voor me zijn. Sporten heb ik even achterwege gelaten en het maakt niet uit. Dat pak ik wel weer op als ik ga werken volgende week, want ik heb ook geleerd dat een gewoonte aanleren vrij snel kan.

Het voelt goed

Het is allemaal oké deze vakantie. Ik voel me goed en blij en ik doe alleen wat ik wil doen deze vakantie, zonder to-do list, zonder me schuldig te voelen dat ik te weinig doe. Ik doe namelijk genoeg, ik doe waar mijn hart ligt en mijn mood naar staat. Productiviteit als maatstaaf loslaten is niet zo maar in één keer gedaan, maar ik merk dat het goed voelt om het langzaam los te laten. Vrije tijd zou geen afvink-lijst moeten hebben, ik geef mezelf namelijk altijd te veel taken. Eigenlijk heel oneerlijk, een spelletje wat ik nooit kan winnen.
Zelfs zonder to-do list heb ik deze vakantie werk voorbereid, gewoon omdat ik daar zin in had. Life is good.


Weet je nog waar ik allemaal aan wil werken voor mijn dertigste? Lees dan even mijn blog ‘My personal bucketlist before 30’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *