Duurzaam doen

Wist je dat ze voor de term duurzaamheid een ander woord zoeken? Het komt bij menig mens de strot uit. Het woord duurzaam is in mijn leven vrij nieuw én helemaal hot topic. Zo lang ze nog geen vervanging hebben, moeten we het maar met duurzaam doen.

Duurzaamheid houd me de laatste tijd steeds meer bezig, voorheen was dat wel anders. Back in the day gooide ik zonder pardon bananenschillen (en soms wel meer) in de bosjes, kocht ik wekelijks flesjes water in de supermarkt en at ik elke dag vlees zonder er bij na te denken. Afval scheiden deed ik niet, ook al heb ik dat wel meegekregen in mijn opvoeding en kocht ik veel (overbodige) spullen en iedere maand wel nieuwe kleding.

In de huidige maatschappij wordt ook steeds meer gesproken over de vervuiling van de aarde en wordt er steeds meer actie ondernomen. Je krijgt in winkels geen plastic tasje meer mee, er wordt steeds meer vega(n) verkocht en bewuste keuzes maken is niet alleen voor geitenwollensokkentypes.
Op aanraden van een vriendin ben ik gestart met plastic scheiden, eerst leek het me veel moeite. Je vuilnis apart ‘bewaren’ om het dan ook nog eens apart weg te moeten gooien. Nee, niks voor mij. Nu ben ik de ultieme plastic scheider en zit het zo in mijn routine dat ik plezier haal uit het scheiden.

Sinds mijn zwangerschap ben ik me steeds meer gaan verdiepen in ‘duurzaamheid’ en wat voor betekenis dat heeft in mijn leven. Nadenken over hoe ik kleine aanpassingen kan doen om ‘beter’ te leven. Gek genoeg had duurzaamheid voor mijn eigen leven niet zoveel meerwaarde, maar nu ik een kind op de wereld heb gezet, vind ik het ineens een stuk belangrijker. Als ik haar bepaalde normen en waarden wil meegeven, moet ik zelf natuurlijk wel het goede voorbeeld laten zien. Ik ging dus eens kritisch kijken naar hoe duurzaam ik doe en ik kwam tot het volgende lijstje.

Dingen die ik duurzaam doe:

– Ik gebruik een Dopper voor mijn water, doe aan ‘Meatless Monday’, maar eet eigenlijk veel meer dagen per week geen vlees.
– Ik douche weinig en kort en was maar één keer in de week mijn haar.
– Ik heb altijd een stoffen tasje bij me, ik ben lid van de bibliotheek, koop regelmatig tweedehands en koop geen onnodige spullen meer.
– Ik bestel geen kleding meer online en koop sinds dit jaar alleen kleding wat ik écht nodig heb en doe iets weg als ik iets nieuw koop.
– Ik scheid plastic, hergebruik potten, wc-rollen en ander materiaal (een juf kan altijd knutselspullen gebruiken).
– Ik doe zoveel mogelijk lopend of met de fiets.
– Ik doe eerder extra kleding aan of steek kaarsjes aan dan dat ik de kachel een graad hoger zet.
– Ik koop steeds vaker biologische producten en kijk van welke materialen kleding is gemaakt.
– Ik heb een wasbare zwemluier voor mijn baby gekocht, ik ben ook op onderzoek naar wasbare luiers voor dagelijks gebruik.

Al met al vind ik dat ik best duurzaam doe. Voor mijn dertigste zou ik nóg duurzamer willen worden en er is veel ruimte voor verbetering. Ik vind het ook leuk om steeds duurzamer te doen. Wordt vervolgd dus.
Hoe duurzaam ben jij eigenlijk? Ik ben benieuwd naar jouw lijstje en jouw gedachten over duurzaam leven.

 

3 gedachtes over “Duurzaam doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *