Gewoon omdat het kan: vasten

Ken je dat gevoel, dat je je afvraagt wat je zal eten vanavond en dat je inspiratieloos bent? Dat je geen zin hebt in je same old pasta en zelfs eten bestellen tegenvalt. Eten hoort leuk te zijn en de laatste weken is het een beetje saai geworden, een moetje. Time to spice things up!

Het komt misschien ook door de warmte van de afgelopen dagen. Hoewel ik ultiem geniet van de warmte, je lichaam functioneert toch anders en eten bereiden én opeten kost toch energie. Mijn lichaam vraagt om andere smaken en sensaties, maar mijn hersenen hebben te weinig inspiratie om daar op in te spelen. Ik ben dol op pasta en voor onze ‘lekkere rijst’ kan je me ook echt wakker maken, maar soms wil je gewoon wat anders.

Doe eens anders

Er staan duizenden recepten online en ik probeer gerust wel eens iets nieuws, maar nieuwe recepten is niet wat ik zoek. Ik wil (weer eens) uit mijn comfortzone stappen en sprak met mijn broertje over vasten. Hij heeft dit namelijk al meerdere keren gedaan en voor een langere tijd ook. Hij werkt, sport en voelt zich niet slap en futloos. Als hij het kan en de mensen die meedoen met de Ramadan het kunnen, dan kan ik het ook. Niet dat ik van plan ben pas te gaan eten bij zonsondergang, want dan lig ik al heerlijk te slapen. Vasten dus. Hoe werkt dat?

Invloed van vasten op je lichaam

Er zijn veel artikelen te vinden over vasten, dit artikel geeft aan dat het wel eens goed is voor je lichaam en hersenen om te vasten. De chemie in de hersenen veranderen en je bloeddruk daalt. Je lichaam ruimt je afvalstoffen op en je gaat je reserves gebruiken (dn dus ga je vetten afbreken, een leuke bijkomstigheid). Er staat een heel lijstje met voordelen in het artikel, best interessant wat de voordelen van minder eten zijn. Ik ben wel benieuwd naar de daadwerkelijke effecten. Wel staat er in dat het nog niet duidelijk is hoelang je dan moet vasten om ten volle van de voordelen te profiteren. En je stofwisseling zal hetzelfde blijven, het enige wat je veranderd is je eetpatroon. Verwacht geen wonderen, maar meer het inzicht dat het dus anders kan.

Gewoontemens

Na een paar uur merk ik al hoe vaak ik eigenlijk iets in mijn mond wil stoppen. Bijvoorbeeld als ik fruit voor mijn dochter aan het snijden ben, als ik in de supermarkt proefhapjes zie liggen, als mijn dochter niet alles opeet en zelfs als ik de koelkast open doe bedenk ik in mijn hoofd wat ik wel even naar binnen zou kunnen werken. Dit zijn allemaal tussendoor momenten, niet eens ‘echte’ eetmomenten. Vanochtend voelde wel als een goede dag om te starten met vasten, ik wilde een ontbijtje voor mezelf maken maar toen bedacht ik me dat ik niet eens echt honger had. Slap voel ik me ook niet, eens kijken hoelang ik het kan uitstellen.
Ik heb bedacht om een maand lang alleen van lunch tot en met avondeten te gaan eten. Ik vast dus 17 uur per dag en ik heb 7 uur per dag om te eten. Automatisch eet je dan een stuk minder, wel blijf ik veel water drinken en koffie sla ik ook niet over. Sommige gewoontes wil ik ‘gewoon’ houden.


“Je hoeft je maag niet vol te stoppen

iedere keer als het knort”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *