Het moederschap is net als beroemd zijn

Moederschap. Het brengt je zoveel nieuwe ervaringen, woorden krijgen een andere lading en er vallen een hoop dingen op z’n plek. Maar dat het moederschap ook veel weg heeft van beroemd zijn had je niet gedacht hé?

Een lijstje met vijf overeenkomsten waarom het moederschap eigenlijk net is alsof je beroemd bent, een BN’er of misschien wel een wereldster – voor je kleine hummel dan.

1 Zodra je in beeld komt..

Hangen ze aan je been. Net als een fan achter een dranghek, wachtend op een handtekening. Kinderen kunnen zich prima zelf vermaken, ze vinden het fijn als papa ook wat tijd met hen doorbrengt, dit allemaal tót mama in beeld komt. Dan is het mama, mama, mama en de rest van de wereld vervaagd. Ook bij afscheid is het huilen geblazen, er wordt geprobeerd om uit papa’s armen te ontsnappen, want mama is leven. Aan de ene kant voelt het fijn om zo gewild te zijn, maar ‘beroemd’ zijn heeft een keerzijde.

2 Roem is tijdelijk

Als beroemdheid weet je dat de realiteit hard kan zijn. Juist als je zo je best hebt gedaan om een lekker maaltje op tafel te zetten of als je even vijf minuten wilt knuffelen, dan ben je niet interessant of dan wordt er een vies gezicht getrokken naar waar jij zo je best op heb gedaan.
Als het jou als moeder het minst uitkomt, dan zijn ze weer ineens all over you. Bijvoorbeeld als je je gaat opmaken, of wanneer je net even geen vlekken op je mooie jurk wilt of wanneer je moet plassen. Dan weten ze je te vinden, het leven van een beroemdheid is zwaar. Altijd on top of your game zijn.

3 Vaak gespot in joggingsbroek

Je kent ze vast wel, die foto’s in roddelblazen, van beroemdheden zonder make-up, in joggingsbroek met een to-go koffie in hun hand. Well, story of my life. Nog nooit heb ik zo vaak rondgelopen in joggingsbroek dan achter de kinderwagen. Even een blokje om zodat hummel lekker gaat slapen, ik stel mezelf altijd wel de vraag of ik me zal omkleden voor ik ga. Maar het is vaak geen tijd, geen zin, geen puf. Baby needs a nap.

4 Duizenden foto’s en filmpjes

Je nieuwe habitat, moeder zijn is natuurlijk geweldig en je kleine spruit doet iedere dag wel iets grappigs of iets nieuws. Of je wilt gewoon de leuke uitstapjes vastleggen voor later. Vader neemt de taak fanatieke fotograaf op zich en voor je het weet wordt iedere stap vastgelegd.
Als een echte celeb heb je je goed voorbereid op deze ‘shoots’ en heb je een leuke outfit aan, een make-upje op en straal je op iedere foto, die moederschapglow doet je doet.

5 Je wordt herkend op straat

Als moeder loop je soms met een doel; even naar de supermarkt, even luiers kopen of je loopt omdat je kind toe is aan een dutje. Als mijn kind toe is aan een dutje loop ik zigzaggend door de buurt heen. Ik loop nog net niet de straat door en de andere kant van de straat weer terug, om maar meters te maken met die wagen. Er zijn grenzen.
Toch wordt ik door menig buur herkend, daar heb je die moeder (in die joggingsbroek) weer. En ik maar rondjes lopen, knikkend naar andere vaders en moeders, lachend naar buren tot ik weer op huis aan kan.

Meer lezen? Zie hier mijn recente berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *