Hoeveel aardbollen heb jij nodig?

In mijn blog ‘Duurzaam doen’ schreef ik een lijstje over de duurzame dingen die ik toepas in mijn leven. Voor mijn doen best duurzaam, maar hoe duurzaam in vergelijking met anderen is lastiger te bepalen. Nu heb ik een leuke website gevonden waar je kunt testen hoe duurzaam je bent.

Op de website van Babette Porcelijn, schrijfster van het boek ‘De verborgen impact’, vind je een tool waarmee je kan testen hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen zou leven zoals jij. Best interessant! Ook kan je aan het eind van de test jouw levensstijl vergelijken met de gemiddelde Nederlander. Hoor jij bij de middenmoot of spring je eruit?

Ongeveer twee maanden geleden gebruikte ik de tool van Babette. De uitslag liet zien, dat als iedereen zou leven zoals ik, er 2,96 aardes nodig zijn. Dat zijn er twee aardes teveel en daar was ik wel even stil van. Een kleine geruststelling, ik doe het wel beter dan de gemiddelde Nederlander, want als we allemaal zouden leven zoals de gemiddelde mens, dan hebben we 3,6 aardes nodig. Help!
Sinds dit jaar en helemaal na het doen van de test ben ik weer een stuk bewuster gaan leven. Bewuste eetkeuzes maken, afval nog beter scheiden, allemaal kleine dingen die impact hebben. Weet je wat ook impact heeft? Spullen.

Het kopen van spullen is een soort verslaving, een gevoel wat je probeert te stillen, want heb je daadwerkelijk al die spullen nodig? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is. Daarnaast kost het online bestellen van spullen jou weinig moeite, maar voor de aarde hangt er een groter prijskaartje aan.
Denk maar eens aan de kosten om het te vervoeren en als je dan driekwart van de bestelling retour stuurt, het weer vervoerd moet worden. Ik moet toegeven, ik was zelf ook zo. Het gemak van bestellen, passen en terugsturen is heel makkelijk. Te makkelijk. We hebben al zo veel. Ik werd kriebelig van die gedachten en ben gaan ontspullen. Ook heb ik me dit jaar voorgenomen: als ik ├ęcht wat nodig heb, ga ik naar de winkel om het te kopen.

Door zo min mogelijk te kopen, minder online te bestellen en eerst kijken of je het tweedehands kan vinden maak je een groot verschil in de wereld. Ik deed namelijk de test nog een keer en wat blijkt, voor mijn levensstijl is nu 1,68 aardes nodig. Nog steeds teveel, maar ik ben bezig met een verschil te maken en daar ben ik trots op. Hoeveel aardes heb jij nodig met jouw levensstijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *