Hou vasten vol met deze tips

Misschien heb je al wat meer over het vasten opgezocht en ben je overtuigd van de verschillende (gezondheids)voordelen die het met zich meebrengt. Beginnen en het volhouden van het niet eten in je vastenperiode gaat beter met een lijstje met handige tips om de vastenperiode door te komen.

Inmiddels ben ik een maand geleden begonnen met vasten, gewoon omdat het kan en je merkt er zo snel veel voordelen van, het is een fijne nieuwe levensstijl. Mocht je het ook willen uitproberen of wil je er gelijk tegenaan gaan, hier een lijstje met wat tips om de vastenperiode makkelijker door te komen.

Tips & tricks

1 Kies een vastmethode die bij je past
De aanpak die ik heb gekozen, de 17/7 methode, waarbij ik 17 uur vast en binnen 7 uur eet, is natuurlijk niet de enige manier. Zo kan je ook één of twee keer in de week 24 uur vasten of voor de echte die hards: leven op één maaltijd per dag. Wat je ook eens zou kunnen doen is soms eens een maaltijd overslaan, het maakt niet uit welke. Luister naar je lichaam en eet omdat je honger hebt en niet omdat het ‘tijd’ is.

2 Ga wat doen
Ineens heb je al die tijd over, meer energie en een fijne focus. Wat ga je dan doen? Die ga je benutten natuurlijk. Pak dat boek, ga sporten, doe het huishouden, ga wat leuks doen, fiets een rondje of ga aan je werk. Als je actief bent, merk je minder dat je honger hebt en time flies when your having fun. Ook leuk, zoek een lekker recept om later te maken. Naar je maaltijd uitkijken is ook fijn.

3 Drink
Je buik is leeg en soms voel je dat. Het drinken van water, kruidenthee of zwarte koffie kan je hongergevoel tijdelijk even stillen. Ga geen sapjes of frisdrank drinken, waar daar krijg je alsnog een insulinepiek van – en die willen we juist voorkomen in de vastenperiode. Water met een bubbeltje schijnt ook goed te helpen, ik houd daar niet van, dus heb het niet kunnen testen.

4 Haal ook niks in huis
In mijn vlog hebben jullie kunnen zien dat het wel een keertje mis is gegaan. Om negen uur ’s avonds heb ik vier roze koeken naar binnen gewerkt. Oeps. Ik wist dat ze er waren, ik had lekkere trek en was serie aan het kijken en toen gebeurde het. Tip: haal niks in huis of wees heel streng voor jezelf (of laat iemand het verstoppen).

5 Vertel het je omgeving
Als je familie en vrienden weten waar je mee bezig bent, is het makkelijker voor hen om je te steunen. Ze kunnen rekening houden met wat ze je aanbieden of zelfs op andere tijden met je afspreken.
Om deze reden heb ik mijn eetperiode tussen 12 en 19 uur gekozen, op die tijden vinden de meeste sociale eetmomenten plaats.

6 Wees dankbaar
Je lichaam is sterk en kan prima drie dagen zonder eten. Zelfs zonder eten kan je lichaam functioneren, je kan op je lichaam rekenen. Het is aan jou om je mind onder controle te houden. Wees trots op jezelf dat je het al een dag, week, maand hebt volgehouden. Herhaal de voordelen van vasten voor jezelf en wees dankbaar voor de aanwezigheid van eten en het kunnen proeven en ruiken van eten.


Iets anders lezen dan mijn ervaringen over het vasten? Misschien vind je dit leuk:
Wat doet een juf tijdens de zomervakantie?
Powervouwen; wie is jouw inspiratie?

Een gedachte over “Hou vasten vol met deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *