Ja, maar het is zo lekker

Gister was ik in de sauna, heerlijk even een dagje ontspannen. Zo’n dagje in de sauna doet zoveel goeds voor je lichaam en ik voel me altijd echt herboren, maar hoe goed is de sauna eigenlijk voor de wereld? Ik ging op onderzoek uit.

Die warmte, het water, de rust. Ik kan zo opladen van een dagje in de sauna. Ik voel me dan echt ‘zen’, helemaal één met mijn lichaam, alsof ik mijn lichaam weer even heb opgeladen. Toen ik samen met een vriendin baantjes aan het zwemmen was en zei dat ik op dit moment zo ultiem blij was, kwam het gesprek op het draaiende houden van zo’n wellnesscentrum. Is naar de sauna gaan eigenlijk wel goed voor het milieu?

Maar je deelt toch?

Je zou kunnen denken dat het ‘minder erg is’ omdat je de sauna met heel veel mensen deelt, dat het ‘beter’ is. Die gedachte zat ook een beetje in mijn gedachten moet ik bekennen. Natuurlijk zoek je een excuus om toch gebruik te kunnen maken van de dingen die je leuk vindt, maar die eigenlijk niet zo goed zijn voor het milieu. Dat doe ik ook nog steeds, struisvogelpolitiek noemen ze dat.
Het is wél beter dan dat iedere sauna-liefhebber een eigen sauna thuis zou laten installeren, maar alsnog verbruikt een wellnesscentrum heel veel stroom en gas, langer dan twaalf uur per dag, bijna het hele jaar lang.

Daar is dat geweten

Op de website van De Volkskrant kwam ik een artikel tegen die ook onderzoekt hoe klimaatneutraal een sauna eigenlijk is en schrijft dat een flinke saunakachel drie tot vier keer zoveel verbruikt als een gemiddeld huishouden. Ai, dat doet pijn. Als ik dat lees denk ik echt, shit.
Shit, omdat ik het nu niet meer kan ontkennen. Ik weet het nu. Maar ook shit, omdat dit nu ook op mijn lijstje met dilemma’s komt. Want in hoeverre moet je dingen laten die slecht voor het milieu zijn, maar wel goed voor je lichaam zijn? Als ik nou weinig nieuwe spullen koop, geen vlees eet, afval scheid, zoveel mogelijk de fiets pak en noem maar op, maar toch een paar keer per jaar naar de sauna ga. Is dat dan echt zo slecht?

Dit soort dilemma’s vind ik echt lastig op mijn weg naar de dertig en richting een duurzaam leven. Waar ligt de grens? Bepaal je die zelf of doet een dagje sauna al mijn andere goede dingen teniet? Hoe denk jij daar over?

2 gedachtes over “Ja, maar het is zo lekker

    1. Ja hé, ik vind het ook heel lastig. Ik denk dat je er al over nadenkt, een goede stap is. Zijn er genoeg die dat (nog) niet doen en zolang je het niet te vaak doet, is al heel wat! 😄 zo probeer ik het te verantwoorden voor mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *