Jezelf een gewoonte aanleren was nog nooit zo makkelijk

Ons hele leven bestaat uit gewoontes, iedere ochtend je bed opmaken bijvoorbeeld of je handen wassen na een toiletbezoek. Je bent iets één keer iets gestart en op een dag is het een gewoonte, je doet het zonder nadenken. Het is dus mogelijk om jezelf alles aan te leren, lees hier hoe je dat doet.

Mijn broertje en ik hebben het vaak over mensen die ons inspireren. Over boeken of series die iets kunnen betekenen voor onze persoonlijke ontwikkeling, over sporten en gezond eten. We delen graag onze kennis en tips met elkaar en ik vind onze gesprekken erg motiverend werken. We raakten aan de praat over de Japanse methode ‘Kaizen’, die je productiviteit verbeterd. De sleutel van de methode is om van iets kleins, iets groots te maken.

Tijdens mijn zwangerschap is de gewoonte om te gaan sporten verdwenen. Mijn sportschoolabonnement liep af en ik zei tegen mezelf: “Ik ga thuis sporten, yoga doen als de baby slaapt”. What was I thinking.
Door het borstvoeding geven kon ik lekker blijven eten zonder last te hebben van de overtollige kilo’s, maar fit is mijn lichaam niet. Ik was fanatiek begonnen met hardlopen en bootcamp, maar helaas ook weer mee gestopt. Hoe zorg ik dat ik het nu wel volhoud?

Het idee achter Kaizen is dat je met iets kleins begint, iets wat nauwelijks moeite kost. Een kwartier yoga elke dag of twee keer in de week hardlopen is te hoog gegrepen. Start nog kleiner en doe het iedere dag. Het eerste wat in mijn hoofd op komt is: push-ups. Simpel en snel. Je kunt ze overal doen, het neemt weinig tijd in beslag en het doet veel voor je lichaam.
De komende maand doe ik iedere dag vijf push-ups. Ik maak nog geen plan om de frequentie te verhogen, gewoon alleen vijf. Zodra het een ‘gewoonte’ is en mijn lichaam langzaam fitter wordt, zal ik (als het goed is) vanzelf meer willen opdrukken en misschien wel meer willen sporten.

Welke gewoonte zou jij jezelf willen aanleren? Iedere avond je telefoon wegleggen? Meer lezen? Meer water drinken? Iets in het huishouden of administratie? Of jezelf een nieuwe gewoonte op je werk aanleren? Je kan natuurlijk ook meedoen met mijn challenge? Ik ben benieuwd wat je gaat doen, deel het in de comments zodat we elkaar kunnen motiveren.

2 gedachtes over “Jezelf een gewoonte aanleren was nog nooit zo makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *