Ligt dit aan mij of ben jij dit ook verleerd?

Praat jij ook wel eens met een flinke scheut zelfspot over die ‘goede, oude tijd’? Over back in the day of je jeugdige jaren? Steeds vaker besef ik me dat ik echt een ‘dagje ouder ben’ en dingen niet meer kan zoals ik dat “vroeger” deed. Ik ben een aantal dingen verleerd, zeg me alsjeblieft dat ik niet de enige ben.

Hopelijk een heel herkenbaar lijstje en ben ik niet de enige die opeens haar wilde haren verloren is en de status ‘huismus’ best aantrekkelijk vind klinken. Hierbij mijn top 7 van dingen die ik door de jaren heen verleerd ben:

1. Non stop in de achtbaan
Nu absoluut onvoorstelbaar, maar in mijn jonge, wilde jaren ben ik vijf keer achter elkaar in de Goliath geweest. Vijf keer! Lachend kwamen we met z’n allen uit de achtbaan en lachend deden we nog een rondje. Tegenwoordig vind ik één achtbaan in z’n geheel wel prima en is het even uitpuffen op een bankje tot mijn maag weer op z’n plek zit. Waarom ben ik nu zo’n ‘Ik-let-wel-op-de-tassen-type’ geworden? Why?

2. Opblijven na middernacht
Twee dagen achter elkaar uitgaan, filmnachten, feestjes, noem maar op. Ik was van de partij. De volgende dag soms een kater, soms gewoon best fit voor een rondje rennen (ook een goed punt). Het kon niet op.
Blijkt dat dat dus wel op kan, twee dagen feest achter elkaar plan ik niet eens meer in. Überhaupt wakker blijven tot middernacht, zo goed als onmogelijk. Zonder gekheid, om negen uur gaat er bij mij een knopje om en word ik excited van de gedachten dat ik straks lekker in mijn bedje lig.

3. Zonder moeite 5K rennen
Dit vind ik toch wel zo vreselijk, dat mijn lichaam niet eens zonder moeite 5K kan rennen. Wellicht een kwestie van oefenen, maar back in de day rende ik zonder zuchten en zonder een zere knie (hallo ouderdom) gewoon een waardig rondje. Ik liep verdorie met een kater fluitend 5K, om de kater er lekker uit te zweten. Nou, vandaag de dag voelt het na één kilometer al alsof ik er een marathon op heb zitten! Ik schaam me kapot.

4. Uitslapen
Het verschijnsel wat uitslapen heet dook op rond de tijd dat stopte met het bijbaantje waarbij ik de ochtendkrant bezorgde, zo rond mijn achttiende. Ik kwam in het weekend mijn slaapkamer alleen uit voor eten en de toilet.
Los van het feit dat ik nu een kind heb, is uitslapen zo goed als onmogelijk. Ik doe echt mijn best en ik wou dat ik het kon, maar acht uur is echt de max. Op een goede dag misschien half negen, maar mijn hersenen gaan gewoon aan en dan moét ik dingen doen. Gevalletje ochtendmens denk ik.

5. Geld uitgeven als water
O man, ik heb wat geld uitgegeven aan kleding, snoep, avondjes uit, beltegoed en van alles en nog wat. Er zijn jaren geweest dat mijn loon iedere maand op ging. Op. Iedere maand. Wat nou denken om later, wat nou sparen. Je leeft nu. Soms mis ik die tijd wel, niks is fijner dan geld uitgeven zonder zorgen. Klein detail: toen woonde ik nog comfortabel bij mijn ouders thuis.

6. Snacks in één keer opeten
Natuurlijk eet ik sommige snacks wel in één keer op, ik ben niet helemaal gek, maar als ik nu een zak chips of een pak koekjes zou hebben. Dan zou ik het in een schattig (what happend to me) schaaltje doen en het dan rustig opeten. Ik zou het misschien nog een keer bijvullen, heel bewust en beheerst en de rest voor later of morgen bewaren.
Waar is de tijd dat ik chips uit de zak at gebleven? Waar is de tijd dat ik na vijf minuten in de zak keek en verbaasd was dat er niks meer in zat? Is dit volwassenheid?

7. Zonder licht fietsen
Vroeger, zonder schaamte. Ik moest van A naar B en het maakte niet uit hoe. Licht is echt nét stuk gegaan of de batterij is leeg, iedere smoes heb ik wel eens gebruikt. Toen ik mijn rijbewijs had behaald en zelf auto ging rijden kwam er al meer besef en nu voel ik me zó ontregeld als ik mijn lampjes niet mee heb. Dan ben ik bang voor een bekeuring, bang voor een aanrijding en zie ik al voor me dat mijn kind opgroeit zonder moeder (dramaqueen)

Herkenbaar of ben ik gewoon een gekkie? Ik ben benieuwd naar wat jij verleerd bent door de jaren heen of heb je al je wilde haren nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *