Loedermoeder

Een groot deel van de mensheid plaatst graag andere mensen in hokjes. Hokjes geven duidelijkheid, je kan je in een hokje verschuilen of je kan van het ene hokje naar het andere hokje gaan. Als vrouw kan je naar het hokje moeder gaan, maar daar blijft het niet bij. Ook in het moederschap bestaan verschillende hokjes.

In het schap met tijdschriften lees ik in koeienletters: ‘Wat voor moeder ben jij? Doe nu de quiz.’ Ik maak een ongemakkelijk geluid, maar pak toch nieuwsgierig het tijdschrift en zoek naar de juiste bladzijde. Terwijl mijn kind in de wagen naast me ligt te slapen, probeer ik te onthouden hoeveel keer ik ‘a’, ‘b’ of ‘c’ antwoord, zodat ik aan het eind kan uitvogelen wat voor moeder ik schijn te zijn.

Wie heeft dit bedacht?

De term ‘Loedermoeder’ zie ik wel eens voorbij komen op social media en ik kwam het tegen toen ik het boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind‘ aan het lezen was. De loedermoeder is blijkbaar een tegenbeweging tegen de ‘picture perfect moms’ en de vrouwen zónder kinderen. Ja, bizar hé? En volgens de test, hoor ik dat hokje.
Loedermoeders willen dus laten zien dat het echt niet altijd een pretje is, kinderen opvoeden. Ze schamen zich niet voor hun rommelige knot en hun trainingsbroek. Ze komen gewoon opdagen met een kind dat vlekken op hun kleding heeft en zitten in de speeltuin schaamteloos op hun telefoon. Loeder is trouwens echt geen fijn woord, welke moeder heeft dit in godsnaam bedacht? Waarom bestaat dit hokje überhaupt?

De realiteit is altijd anders

Social media is natuurlijk van grote invloed op alle hokjes die er bestaan, alle moeders die de hashtag #happymom gebruiken, zijn natuurlijk niet altijd happy. En alle profielen waarbij de teint beige overheerst en er alleen met houten speelgoed wordt gespeeld, ja leuk, maar heeft je kind echt altijd kniekousen aan en een gebreide muts op?
Ik moet eerlijk bekennen dat het grootste gedeelte van de tijd een rommelig knotje op mijn hoofd fabriceer. Typisch een loedermoeder dus. Mijn haar stylen heeft gewoon geen prioriteit. Ik zou mezelf in het hokje ‘fitmom’ plaatsen. Niet dat ik veel sport, absoluut niet, maar ik loop wel vaker in een trainingsbroek dan in een spijkerbroek.
Wat ik bedoel te zeggen is, wat we eigenlijk allemaal weten, maar je kan het nooit te vaak horen: op social media vind je momentopnames, ook van de loedermoeders en als je je kind de deur uit laat gaan met vlekken op z’n kleding, maakt dat je nog geen loedermoeder.

Wees gewoon jezelf en zorg goed voor je kind. Dat is het belangrijkste.


Meer lezen over moederschap? Lees hier wat ik nog niet wist voor ik moeder werd of hoe ik mijn eerste momday heb ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *