Lokbaby

Na een bezoekje aan de bieb kwam ik thuis met het boek ‘De Tweede’, geschreven door Lynn Berger. Dit boek gaat over het zijn en krijgen van een tweede kind en is duidelijk en verfrissend geschreven.

Voorbereiding is het halve werk zeggen ze. Niet dat er een tweede op de planning staat, maar onderzoek doen kan geen kwaad. Geboortevolgorde, jouw plek in het gezin, dat hele nature en nurture in de opvoeding vind ik een interessant onderwerp en daar lees ik graag over. Het boek ‘Het oudste dochtereffect’ van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven is een aanrader als je wat over het eerste kind wil lezen.

Twee is de norm

In Nederland hebben de meeste gezinnen twee kinderen, het is wat ze een standaard gezin noemen en voor mij jarenlang het toekomstplaatje wat ik voor ogen had. Nu las ik in het boek van Lynn Berger de term ‘lokbaby’ en ik moest daar echt om lachen. Ze schrijft dat als je eerste kind een “makkelijk” kind is, ouders sneller aan een tweede kind beginnen. En zo’n tweede kan natuurlijk heel anders uitpakken dan de eerste.
Mijn kleine hummel is echt een dotje, van haar zou ik er nog wel tien willen. Wat ik ook wil is bewust, met al mijn aandacht, van haar kunnen genieten. Sowieso nog een paar jaar. Lekker alleen zij, want wat is het genieten, zo’n klein mensje wat iedere dag weer nieuwe dingen kan.

Plek in het gezin

Aangezien ik een oudste dochter ben in mijn eigen gezin en nu zelf een dochter heb gekregen, komt het boek van Lisette en Wies dubbel van pas. Ik geloof dat de plek in het gezin zeker van invloed is op je persoonlijkheid. Dat zit niet in je (nature), dat wordt je aangeleerd (nurture). Het komt veel voor dat oudste kinderen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, zorgelijk zijn, meer van hen wordt verwacht en prestatiegerichter zijn. Voor mij heel herkenbaar.
Wat ook in het boek van over het tweede kind wordt beschreven is dat het voornamelijk te maken heeft met opvoeding. Als je een tweede kind krijgt ben je al een tijdje een ouder, weet je (een beetje) hoe het moet en ben je (vaak) wat losser en mag er sneller meer. Ook herkenbaar?


With kids,

the days are long, but the years short.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *