Opvoeden in de 21e eeuw

We zijn allemaal gevormd door de normen en waarden van onze ouders. Het proces van het vormen van een kind, heet opvoeden. In de ‘week van de opvoeding’ kan een blog over opvoeden natuurlijk niet missen.

Opvoeden heeft mij altijd al geïnteresseerd, kinderen hebben mij ook altijd al geïnteresseerd. Vanaf groep drie wist ik al dat ik moeder en juf wilde worden. Ik speelde met mijn barbies en poppen de realiteit na, had al vele oppasbaantjes voordat ik echt met kinderen begon te werken.
De leer van het opvoeden, oftewel de opleiding pedagogiek, staat op mijn cv, ik heb in de kinderopvang gewerkt en als nanny bij gezinnen thuis. Uiteindelijk ben ik mijn droom gaan waarmaken en heb ik mijn plek in het onderwijs gevonden. Als leerkracht ben je in het verlengde van ouders aan het opvoeden naar de normen en waarden van de samenleving. Samen vormen wij de toekomst.

De jeugd van tegenwoordig

Een zinnetje wat volgens mij van generatie op generatie gaat: ‘De jeugd van tegenwoordig’. Ik hoorde het mijn opa en oma zeggen, mijn ouders en ik moet bekennen, ik heb het zelf tegenwoordig ook wel al gezegd. Ja, het is die fase in mijn leven. De jeugd, onze toekomst. Ik zie voor- en nadelen.
Ze kunnen heel innovatief zijn, creatief en daadkrachtig en dat waardeer ik enorm in de jeugd. Ze worden eerder voor een ‘echt’ persoon met een mening gezien, dat was vroeger wel anders. Maar aan de andere kant denken ze ook als koning en koningin te kunnen leven, het respect en aanpassingsvermogen is soms ver te zoeken. Hopelijk groeien ze daar nog overheen.

Nieuwe generatie moeders

Hoe ik wil opvoeden heb ik al een lange tijd voor ogen, maar ook mijn zicht op opvoeden is veranderd door de jaren heen, mede door de veranderende samenleving. Sinds ik moeder ben, heb ik een groep jonge moeders om mij heen verzameld en ik merk dat we het eens zijn dat het anders moet. Ook door alle klimaatproblemen, door de heftige dingen die er gebeuren, maar ook gewoon door te kijken naar de jeugd.
De opvoedkloof tussen ouders met jong volwassen kinderen en baby’s vind ik groot. Natuurlijk is jouw kind fantastisch en kan het heel veel en is het misschien wel de nieuwe wereldleider, maar grote kans van niet. Opvoeden mag van mij wel weer wat strenger, wat meer aanpassen en wat meer respect voor de medemens. Wat minder grootheidswaanzin en wat meer klein geluk.

Meer lezen? Hieronder staan mijn recente berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *