Opvoeden met de feestdagen

De mooiste tijd van het jaar, maar misschien ook de tijd van het jaar waarin er meer van je gevraagd wordt als ouder. Opvoeden met de feestdagen draait om consequent blijven, meer geduld opbrengen en meer loslaten.

Iedereen die met kinderen te maken heeft zal het beamen, met de feestdagen is opvoeden een tandje harder werken en met de feestdagen wordt uiteraard bedoelt: ‘met de feestdagen in het vooruitzicht’. Alle dolle pret begint namelijk al een week of twee voor Sint Maarten. De “feestdagen” beginnen voor ouders, juffen, meesters, opa’s en oma’s en ieder ander dus al begin november en eindigt zo rond het nieuwe jaar.

Hoofd op hol

Hummel is op dit moment 15 maanden en er ontgaat haar nog een hoop en daar ben ik best blij mee. Wij houden het bij boekjes lezen over Sint en Piet, liedjes zingen en oké, ze heeft een paar pepernoten gegeten en meegesnoept van de speculaaspop. Kerst wordt hier thuis wel goed gevierd en kerst geeft naar mijn idee ook minder stress als ik de kinderen (én ouders) van mijn kleuterklas zie. Heel wat kinderen (én ouders) liggen wakker van de spanning, cadeautjes en snoepgoed. Al die spanning is toch niet goed voor al die kleine kinderkoppies.

Blijf van die boom af

Sinds hummel kan lopen is niets meer veilig in huis. Nu er een kerstboom in de woonkamer staat, sta ik natuurlijk op scherp. Dat de glazen ballen zijn vervangen door plastic varianten, scheelt al een zorg en we zijn dit jaar voor een kleine boom gegaan voor het geval ze eronder komt te liggen. De rode, houten poppetjes zijn favoriet, blijkbaar zijn ze zo schattig, dat ze er niet af kan blijven.
Ik merk echt dat ik een beetje territoriaal wordt, kerst is echt mijn ding. Zit je aan mijn boom, dan zit je aan mij, een beetje zo. Lang verhaal kort, ik denk dat ze de boodschap ondertussen wel begrepen heeft. Het duurde alleen even (hallo engelengeduld en consequent zijn) en ik weet niet of ik kan vertrouwen dat die kleine dreumes de boom nu met rust laat (loslaten), het duurt nog even tot kerst.

Gulle gever

Van de feestdagen wordt ik oprecht een blijer mens, Sint Maarten en Sinterklaas not so much, maar kerst jongens en meisjes. O, ik ben in mijn nopjes. December is een stukje heaven on earth. In december mag er meer, merk ik. Ik wil cadeautjes voor hummel kopen, ik wil haar lekkere dingen laten proeven, ik wil dat zij kerst ervaart zoals ik dat ervaar.
Al snel komt er dan zo’n engeltje op mijn schouder die wat rede in mijn hoofd brengt en probeer ik weer even terug te gaan naar wat opvoeden echt betekent voor mij, wat ik wil bereiken met wat ik doe. Laat ik niet op hol slaan, er komen nog genoeg jaren aan en ik weet zeker, des te ouder ze wordt, des te leuker het wordt voor mij (hoop ik).

Meer lezen over mijn moederleven? Lees dan:

Dit zijn mijn meest recente blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *