Vasten als levensstijl

Waar denk jij aan bij vasten? Grote kans dat je denkt aan honger hebben, sterretjes krijgen of de Ramadan. Dat waren namelijk de eerste gedachten die ik had over vasten. Nu ben ik al bijna een maand aan het vasten en heb ik een nieuwe levensstijl gevonden.

In mijn laatste jaar als twintiger ben ik me volop aan het ontwikkelen om mijn leven als dertiger zo goed mogelijk te starten. Ook op het gebied van eten zet ik stappen. Zo ben ik na de ‘Week van het Vlees’ vegetariër geworden en heb ik daarna een volgende stap gezet: ik ben gaan vasten.
Al bijna een maand ben ik aan het vasten, ook wel ‘intermittent fasting’ (IF) genoemd, wat inhoudt dat je bewust binnen bepaalde tijden eet en dat de tijd dat je vast, langer duurt dan de tijd waarin je eet. Ik vast 17/7, dat betekent dat ik 17 uur vast en binnen een blok van 7 uur eet.

Geen dieet

Vasten is geen (crash)dieet, hoewel je al snel veranderingen aan je lichaam zult merken. Tijdens het vasten mag/kan je gewoon eten wat je wil, het leuke is, omdat je maar een beperkte tijd hebt om te eten, je makkelijker kiest voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, omdat je er ‘lang’ mee moet doen. Het vasten bepaalt dus niet wat je eet, zoals de meeste diëten, maar bepaalt alleen wanneer je eet. Voor mij heeft dit dus meer kans van slagen, want ik houd ervan om alles te eten wat ik lekker vind. Door het vasten merk ik dat ik bewuste keuzes maak, met regelmaat gezonde keuzes, maar soms ook dat ene taartje of patatje. Wil je er zelf meer over lezen, hier vind je een informatieve website met gezondheidsvoordelen en vastschema’s.

Vasten als levensstijl

Door het vasten ben ik opnieuw heel anders naar eten gaan kijken. Door die beperkte tijd, denk je minder aan eten, maak je bewuste keuzes, heb je tijd over voor andere dingen én je hebt echt meer focus. Doordat ik deze dingen eigenlijk na een paar dagen vasten al opmerkte, heb ik het vasten makkelijk kunnen doorzetten.
Daarnaast besef ik me ook hoe sterk mijn lichaam eigenlijk is en hoeveel ik kan zonder telkens mijn ‘energie’ aan te vullen met eten. Ik ben van gemiddeld 6 maaltijden en tussendoortjes naar 2 maaltijden en enkele tussendoortjes gegaan en ik voel me fitter dan ooit. Ik maakte er ook een video over en in mijn volgende blog een lijstje met tips om vasten vol te houden.


Eat less to gain more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *