Verhuizen met een dreumes

Verhuizen is niet niks. Voor sommige echt vreselijk, anderen zien het als een nieuw en fris begin. Verhuizen vergt organisatie, voorbereiding en even doorpakken. Met een lopende dreumes om je heen vermenigvuldig je dat keer twee.

In mijn volwassen leven ben ik inmiddels acht keer verhuisd, ik ben er best goed in geworden, als ik terugkijk naar mijn verhuishistorie. Tijdens de eerste paar verhuizingen was ik nog erg gehecht aan al mijn spullen en sjouwde ik alles met me mee. Ik heb zelfs een tijd een opslagruimte gehuurd om mijn spullen maar te kunnen bewaren. De laatste jaren ben ik strenger, makkelijker en nog beter geworden in wegdoen en handig organiseren en houd ik steeds minder spullen over.

Inpakken en wegwezen

Een maand voor de verhuizing begon ik langzaam spullen in te pakken, spullen die we toch niet echt gebruiken, zoals boeken en accessoires. Normaal gesproken zou ik hiermee doorgaan tot de dag van de verhuizing, maar met een rondlopende dreumes moest ik daarmee wachten. Wat nou als ze tegen de stapels dozen op gaat klimmen? Of in de kast, waar eerst de boeken stonden? En zou ze de helft van haar speelgoed al missen? Verhuizen met een dreumes is niet zomaar inpakken en wegwezen, verhuizen met een dreumes vergt dubbel zo veel voorbereiding en organisatie. Ik zal je vertellen hoe wij het hebben aangepakt.

Bereid je dreumes voor

Mijn hummel gaat voor het eerst verhuizen en dat op zo’n jonge leeftijd al. Zelf ben ik ook rond mijn eerste verjaardag verhuisd en ik weet daar niks meer van, toch is het fijn als je ze wel betrekt bij het proces.

  • Zo is ze mee geweest toen we het huis gingen bezichtigen en nog een paar keer daarna. Ik heb verteld dat we hier gaan wonen en alle kamers laten zien.
  • Bij de bibliotheek heb ik het boek ‘Kaatje gaat verhuizen’ en ‘Bobbi gaat verhuizen’ meerdere malen voorgelezen.
  • We hebben speelgoed samen in dozen gedaan, ook in haar kamer heb ik samen met haar de schilderijen van de wand gehaald en verteld waarom.
  • Alvast in de speeltuin om de hoek bij het nieuwe huis gespeeld, dat ze straks buiten herkenning heeft. Hetzelfde met de supermarkt.
  • Ik praat regelmatig over ‘het nieuwe huis’ en ook over haar nieuwe kamer, een nieuwe voordeur en nieuwe buren.
  • De opvanglocatie blijft voorlopig hetzelfde, we willen eerst dat ze went aan het huis voordat we haar eventueel op een nieuwe opvang plaatsen.
  • De dagen rondom de verhuizing slaapt ze een paar nachten bij opa en oma. Wel gek om haar zo te gaan missen, ze is nog nooit zo lang (3 nachten) bij ons weggeweest.
  • De spullen in haar kamer zijn hetzelfde gebleven voor herkenning en een veilig gevoel in de overgang.

Het verschil met een verhuizing met en zonder kind is voor mij het uitstellen van de voorbereiding. Het huis moet toch veilig en vertrouwd blijven voor je kind en onnodig leven uit dozen zal dat niet bevorderen. Het heeft mij een nieuw soort geduld opgeleverd, maar ook wat onrust zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen.

Meer lezen? Check hier mijn recente berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *