Focus is het nieuwe druk zijn

Nu mijn eerste werkweek na de zomervakantie er voor mij weer op zit, besefte ik dat ik weinig anders heb gedaan dan juf zijn. Schrijven, Instagram en sociale contacten onderhouden ging naar standje minimaal en dat voelde heel fijn.

Woensdagavond trapte ik mijn weekend af en alsof er een knop op ging bedacht ik me ineens dat ik nu weer ruimte had voor andere dingen. Alsof ik de afgelopen drie dagen een soort tunnelvisie had, gericht op mijn klas en de organisatie daar omheen. Juf zijn had mijn volledige focus en al het andere was even niet belangrijk. Het zette me aan het denken.

Alle ballen hoog houden

Druk zijn lijkt wel het nieuwe roken. Je mag niet meer zeggen dat je het druk hebt, maar het is nu dus hip om te zeggen dat je ‘bezig bent’. Druk zijn is iets negatiefs geworden. Druk zijn betekent eigenlijk dat je beter moet nadenken over je dagindeling, je geplande afspraken en komt het eigenlijk over alsof je het ‘te druk’ hebt. En overal waar ‘te’ voor staat, is niet goed.
Tegenwoordig hoef je dus niet meer alle ballen hoog te houden. Het is geoorloofd om vaker ‘nee’ te zeggen. Mensen die uitnodigen afslaan of even ‘off the grid’ gaan denken om zichzelf, selfcare heet dat.

Weg met die druk

Inderdaad, weg met die druk. Vaak voel je dat er dingen van je worden verwacht. Je hebt misschien het gevoel dat je altijd de hipste kleding moet dragen, elke dag actief moet zijn op social media of mee moet kunnen praten over de brand in het Amazonegebied. Wat je voelt, is niet altijd juist. Het is vooral belangrijk dat je doet wat goed voelt.
Als een bepaalde activiteit of juist iemand jouw focus nodig heeft, geef het die dan. Stop je energie erin, want tijd en moeite is het mooiste cadeau wat je een ander kunt geven. Je zult er zelf meer energie van krijgen, waardoor je nog meer kunt geven. Boekentip: Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar.


Wanneer iets jouw focus nodig heeft, wat krijgt dan minder de aandacht?

Meer lezen? Dit zijn mijn recente berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *