Wat doet een juf tijdens de zomervakantie?

Hoera, zomervakantie! Leerkrachten kunnen nu bijkomen, uitrusten en genieten van zes weken vrij. Als juf krijg ik vaak de vraag of we écht zes weken vrij zijn of dat er ook gewerkt wordt. Benieuwd wat een juf (of meester) doet in zijn vakantie? Lees dan maar verder.

De laatste week voor de zomervakantie was een pittige week. De sfeer in school veranderd in zo’n laatste week. Er wordt afgerond, opgeruimd, de meeste taal- en rekenboeken zijn uit en iedereen weet: het einde is in zicht. Afgelopen maandagochtend dacht ik dat mijn kleuterklasje het nog prima deed. Het ging best lekker en ik dacht bij mezelf: ‘Dit wordt een relaxed weekje om af te sluiten’. Dat dacht ik te vroeg. Toch hebben we een feestelijke afsluiting gehad en is het zomervakantie.

Zomervakantie voor een juf betekent dat:

1. Je handen er verzorgd uitzien.
Deze juf houdt van een nagellakje, maar het lakje houdt het nog geen werkdag vol. Legostukjes van elkaar pulken, helpen met schoenen aandoen en buiten spelen is niet bevordelijk voor een strakke lak.

2. Er weer hakken, jurken en rokjes gedragen kunnen worden.
Als kleuterjuf zit je meer wijdbeens dan je zou denken en al dat zand in de klas, levensgevaarlijk.

3. Je kleding (als het goed is) schoon blijft.
Geen lijm- of verfvlekken, geen kinderhandjes die op je benen, buik, rug of armen (zelfs op je gezicht) wrijven omdat ze iets willen vragen, geen snot of stiftstrepen of koffievlekken (dat laatste was een foutje van mij).

4. Lunchen weer uitgebreid kan
Nog even snel wat klaarleggen, kinderen naar buiten en hop, snel naar de koelkast om je eten te pakken en te lunchen, naar de wc te gaan en even appcontact met het thuisfront proberen te maken en dat alles binnen een half uur. Nu, lekker lang, buiten de deur of op de bank. Love it.

5. Er weer ‘normaal’ gepraat kan worden.
De juffenstem heeft even rust. Even geen liedjes, niet iedere dag de dagen van de week opsommen, even geen ‘stop-hou-op’ en altijd even optimistisch. Als ik nu mijn teen stoot, kan ik gewoon even lekker schelden.

6. Er tijd is voor klusjes laag op de prioriteitenlijst
Zo heb ik al mijn opslagbox leeg gehaald als voorbereiding op de verhuizing (die in november pas is), heb ik de boeken in de boekenkast op kleur gesorteerd en kinderfoto’s van mezelf bekeken. Lekker doen wat in je op komt en daar de tijd voor nemen. Nog zes weken te gaan!

7. Al mijn aandacht naar één kind gaat in plaats van zevenentwintig.
Fulltime mama zijn de komende zes weken. Dat is echt boffen van deze job, vooral als hummel ook naar school gaat over vier jaar. Alle vakanties zijn we samen.

8. Grappige verhalen over de kinderen uit je klas worden verteld.
Omdat je ze stiekem toch best mist.

9. Toch al wordt nagedacht over volgend schooljaar
Eens een juf, altijd een juf. Ideeën opschrijven, Pinterest afstruinen naar leuke knutselwerkjes, nadenken over sommige kinderen, de inrichting van het lokaal en hoe je het jaar zal gaan starten.


Meer blogs lezen over mijn juffenleven? Lees dan ‘Een dag van een kleuterjuf’. Benieuwd met welke challenge ik nu bezig ben, lees dan ‘Gewoon omdat het kan: vasten’. Enjoy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *